2016. szeptember 26., hétfő

Őszi kikerics - őszike, ebvirág, csicsiskoma, guzsalyvirág, kék kükörics, kükörtyén

Az őszi kikerics a liliomfélék családjába tartozik, a fentieken kívül hívják még krókusznak,  fejes v. törpe zászpának, gólyavirágnak, kikisicsnek, kükercznek,  pücsök-komának. Francia neve kutyahalál.
 Kikerics nyirkos mezőkön, kaszálóréteken, hegyi legelőkön nő.
„…s gyakran úgy tetszik, mintha valaki leszaggatott puszta virágokat szurkált volna a száradó őszi fű közé … már a régiek is ismerték és efemeron-nak (egy napra való v. múlékony) nevezték, s azt hitték róla, hogy a gumójától még aznap meg kell halni…” – írta róla Borbás Vince botanikus doktor a Pallas nagy lexikonában száz évvel ezelőtt.

Latin neve: Colchicum autumnale. A név második része a késői virágzásra utal (ősz) - a név első része pedig Colchis városára utal, ami az ókorban a méregkeverők központja volt. Medea, a colchisi király leánya mérgeinek készítéséhez ezt a növényt használta.
Kolchicin nevű alkaloidát  erős méreg és fulladásos halált okoz. A régi időkben ezt a tulajdonságát a varázslatok és a gyógyítás terén egyaránt felhasználták.



Hagymagumója és magva a legerősebb orvosságok közé tartozik. Kísérleteznek vele a rák gyógyításában is, mivel megállítja a sejtosztódást, azonban ehhez akkora mennyiségre van szükség, hogy az ember sajnos belehal.
Az őszi kikerics alkoholos kivonatát régebben vizelethajtóként alkalmazták, illetve jó eredményeket érnek el a köszvény kezelése során.



Néhány közeli kép a virágról:








További különlegessége, hogy egyedfejlődése fordított irányt mutat a megszokotthoz képest:
  • Tavasszal robosztus, több mint 20 cm-es erős leveleket hoz.
  • Majd levelei és a köztük megbúvó toktermések a nyár második felében elszáradnak. 
  • A levelek által termelt, a hagymában raktározott tartalék tápanyag felhasználásával kora ősszel jelennek meg virágai.

forrás: http://www.gazlap.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=166

2 megjegyzés:

  1. Nem liliomfélék, hanem kikericsfélék családjába tartozik (Colchicaceae)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves! Köszönöm az észrecvételt. A Novenyhatarozo.hu (http://novenyhatarozo.info/taxon/#!kikerics.html) oldalon a rendszertani besorolás szerint az alábbi úton jutok el hozzá: Rendszertan > ... > Lilomvirágúak > Liliomfélék > Kikerics

      Törlés