2013. március 4., hétfő

Tavaszváró hóvirággal

Az Irhás-árok lejtőit március elején ellepik a hóvirágok. Több mint 12 éve már, utoljára hóvirágot kerestünk a gyerekekkel az erdőben. Akkoriban még nem volt védett növény, (Miért lett védett a hóvirág?) és kicsi gyerekeim ilyenkor gyönyörű csokrokat készíthettek. Mi anyukák pedig békésen kibeszélhettük ügyes-bajos dolgainkat, amíg ők remekül lekötötték  magukat a jó levegőn.

Íme egy éppen kibújó csokor január közepén:
Az élet utat tör:



A kikeleti hóvirág nyirkos erdők, ligetek, cserjések tápanyagban gazdag, humuszos vályogtalajok lakója. Kimondottan szereti a lombos elegyes-, szurdok- és ligeterdőket. Ilyenkor tél végén - tavasz elején az erdőbe  a fák levelei nem árnyékolják be az erdő alját, a nedves, rohadó falevelek alól az első napsugarak előcsalogatják azokat a növényeket, melyek kihasználják a lehetőséget, hogy fényhez jussanak. Mire belombosodik az erdő, ők már újra éves álmukat alusszák hagymáikba gömbölyödve. 
A föld felett először két levele jelenik meg, majd ezek között a bimbó-néha még a hó közül bújik elő. Napról napra nyúlik, míg végül 10-20 cm magasságot elérve teljes pompájában jelenik meg.
 






Két levele szürkés-hamvaszöld, keskeny, erei párhuzamosan állnak. Ezek a levelek csak a virágzást követően fejlődnek ki teljesen.   


Tudományos neve a görög gala (tej), anthos (virág) szavak összevonásából származik, hófehér tejvirágot jelent. A nép ajkán él úgyis mint árvavirág, fehér tavaszika, gergelynapi virág, de egyes vidékeken ‘gyócsé’-nak is nevezik. 
Március közepén harmatos réten, csillagvirág és odvas keltike foltokkal a háttérben.

Szára egyenes, hengeres, nem ágazik el. A szár végén egyetlen magányos, fehér színű, harang formájú virág bókol.  


A legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpárt vigasztalta látványával — így lett belőle a remény szimbóluma. Törékeny fehér szirmaival, karcsú szárán himbálózó virágával valóban képes boldogságot csempészni az épp csak ébredező erdő sivárságába.

Egy falevélen épp átsütött a nap. Ez adta az ötletet, hogy ellenfényben fényképezzem a kinyílni vágyó szirmokat. 








Lepellevelei két körben állnak: a három külső lepel tiszta fehér, tojásdad, a három belső csak fele hosszúságú, tölcsérformán összenőtt, szív alakú zöld rajzolat látható rajta.


Az erdő alja tele volt málló falevelekkel. Szinte már csak levél erezete maradt meg. Egy ilyen falevél mögül kandikált ki, ez a kis szégyellős hóvirág.

 
Találkozhatunk vele az ókori görög mitológiában és a keresztény kultúrában is. Gyakran ábrázolják együtt Máriával.  

A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.



Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. 
Áprilisra ekkora tokban magot érlel: 


A vastag betűvel szedett részek forrása a Növényhatározó hóvirágról szóló oldala.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Kati! Ismét szép anyagot készítettél. Úgy látom, hogy az előtétlencse jól bevált. A kis mélységélesség kiemeli a fontos részleteket, s nagyon szép a háttér életlensége. Üdvözlettel: Tasi

    VálaszTörlés