2015. május 19., kedd

Nagyezerjófű

Gyerekkoromban sokat jártunk a családdal kirándulni, de nem emlékszem arra, hogy virágokat találtunk volna. Pláne nem ilyen csodásan szépet és különlegeset, mint a nagyezerjófű. Bármily sok idő is eltelt azóta, erre biztos emlékeznék!
Több mint egy méter magas példányai is vannak, pompázatos rózsaszín virágai hatalmas fürtökben ülnek a növény csúcsán. Igazán impozáns látvány!
A különböző leírások szerint vanília és citrus illata van. Ebből a citrus illatot én is éreztem. Ha nagy tömegben fordul elő, akkor az egész környéket belengi ez a jellegzetes - szerintem nem egyértelműen jó - illat. Az illat anyagot a szárán, levelein mirigyszőrök választják ki, melyek érintése irritációt okozhat. 
Ez az illóolaj gyúlékony, állítólag egy gyufával lángra lobbantható, de alatta a növény nem ég el! Épp úgy, mint a bibliai csipkebokor. Ezért néhányan úgy vélik, az valójában nagyezerjófű lehetett. 

Eredetileg a görög Ditamos szigetéről származik, ezért ditamos névvel is illetik. Azt olvastam, hazánkban nem gyakori, ennek ellenére a Buda környéki erdőkben lépten-nyomon tömeges mennyiségben találkozom vele: az érdi Fundoklia völgyben, a Remete-szurdok déli lejtőin, a Normafa rétjein.


Már bimbózó korában is sejteti jövőbeni szépségét:

Levelei a kőrisére emlékeztetnek, ezért szokás  kőrislevelű ezerjófű,  kőrisezerjófű, kőrisfalevelűfű névvel is illetni.
 








Elvirágzóban:

Termése öt rekeszre osztott tok.
"Mint a hímszarvas, kit vadász sérte nyillal,
Fut sötét erdőbe sajgó fájdalmival,
Fut hideg forrásnak enyhítő vizére,
És ezerjófűvet tépni a sebére;"
Arany János: Toldi
A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták: izzasztószerként, reuma ellen, sebek kezelésére, de váltóláz, hasmenés, epilepszia és köszvény ellen is hatékonynak tartották. Talán éppen ezért nevezik erősfűnek és boszorkányfűnek is.

További népi nevei még:  szarvasfű, szarvasgyökér.

A nagyezerjófűhöz különleges mondák fűződnek:
  • Ablakba téve villám ellen véd.
  • Vetésszéleken jég- és madárűző. 
  • A gyökere a hétlakatú zárat is kinyitja.
  • A Dél-Bakonyban és a Balaton-felvidéken úgy tartották, hogy ahol a harkály ezerjófűlevelet ejt le a csőréből, kincs terem a nyomában.

 Magyarországon védett növény, eszmei értéke 5000 Ft.
Novemberben sárga levelei világítanak az erdőben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése