2015. január 15., csütörtök

Sóskút és környéke

Fényes Elek ország leírásában (1841) Sóskút határa hegyes, erdős, valamint „van hires bort termő szőlőhegye, erdeje, vízimalma ’s igen jó kőbányája”. 
Sóskút kifejezés sós forrást, vagy sós források együttesét jelöli. Egykoron sós ásványokkal teli forrás volt a környéke. A régi időkben ritkaságnak számított a só, valódi kincs volt, ha hozzá lehetett jutni. Mint tudjuk só nélkül íztelen az étel, de a húsok tartósításához, sajt készítéshez is elengedhetetlen. Igen különleges hely tehát az olyan hely, ahol sós víz található.  Az  ókorban római hadiút húzódott itt, az akkori települést  „Ad Fontein Salsum”-nak nevezték.

A kálvária domb tetején: Kilátás Sóskút házaira




A Kálvária keresztjei 

A Kálvárián található a 14 stáció, valamikor bronz domborművek díszítették,  Az idők viharában ezeket ellopták, illetve megrongálódtak. (Ez utóbbiakat a plébánia raktárában őrzik). Régen a domb legmagasabb pontján állt a kápolna, amit sajnos  vandálok leromboltak, a köveket széthordták. Ma már csak faldarabok, illetve a hajdani kereszt talapzata látható.
Mátrai Miklós lelkes segítségével azonban 2013-ban megújult a kálvária stációsora. A stációképeket Marcali Kiss József grafikusművész készítette, kerámia lapokra festve Krisztus szenvedésének történetét.



A Benta-patak völgye  

Sóskútat átszeli a Benta patak (régebben Bara), melynek festői völgyében békés séta esik.





 Malom-híd

A patak fölött egy helyen míves kialakítású több, mint 300 éves kőhíd ível át. Kövei a helyi kőbányából származnak, kialakítása a régi mesterek nagy tudását dicséri.Ez a Malom-híd.

 
  
A vidék nagy részén található mészkő, melynek bányászata a település lakosságának évszázadokig adott munkát, és az akkori vidéki társadalom átlagánál magasabb jövedelmet.  A fenti kis híd a közeli kőbánya köveiből épült.
A környező dombok adottságait kihasználva, a szőlőtermesztés is lehetővé vált. Ennek máig tartó, intenzív módjáról a falu több részén, de leginkább az Öreghegyen kiépített, kőből készített, gyakran igen szép kialakítású pincék adnak tanúbizonyságot.
Bővebben: http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2014/06/soskut.html#links


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése