2017. október 30., hétfő

Bertényi Miklós Füvészkert

Visegrádról Pilisszentlászló felé haladva rendszerint elkalandozunk az Apátkúti-patak által mosott sziklaöblei között, megcsodáljuk a pisztrángost és esetleg beülünk egy jó meleg forralt borra, vagy némi harapnivalóra  a Magdolna-forrás utáni étterembe. Mindig elhatározzuk, hogy legközelebb a füvészkertet is megnézzük, de aztán...
Így most célirányosan erre vettem lépteimet, és sétáltam egy jót a gyönyörű őszi erdőben,  több fajta fenyő, tölgyek, bükkök, juharok között. Végigjártam a kis szurdokvölgyet, mely mintha az "igaziak" makettje lett volna.
Az út igen kacskaringósan vezet végig a viszonylag kicsi alapterületen, nagyjából 5 km az egész vezetett útvonal, de megéri végigjárni, megcsodálni a fákat, átmenni a háromféle fa hídon, megpihenni a kis padokon. Bár az út többször is keresztezi saját magát, mégsem érzi azt az ember, hogy itt már jártam, minden kanyar után újabb meglepetés várja.
A terület speciális mikroklímája a legkülönbözőbb növénytársulások megtelepedését teszi lehetővé.
Az útról részletes leírást a Pilisi parkerdő Zrt. oldalán olvashatunk
A patak a Magdolna-forrásnál
A kis szurdokvölgy
Miniatűr vízesés

Függesztőműves, kőszekrény pilléres és hídfős erdészeti fahíd. -  Az út során háromszor is átsétáltam különböző típusú fahídon, mindegyik előtt a híd építési módjára vonatkozó tájékoztató tábla.
Fenyő erdő gombákkal
Eőry Gyula emlékoszlopa
Az erdő alját jelenleg a páfrányok uralják.
Talán ősszel a legszebb!

Szelidgesztenye-vörösfenyő kombó

Japán juhar őszi színpompában

 öreg tölgy

Egy hatalmas bükk

Különös formájú fák

Apátkúti-patak a füvészkert bejáratánál.
   

1 megjegyzés: