2014. július 3., csütörtök

A Mária-szurdok Budakeszin

Van egy ősi kegyhely Budakeszin, ahova csaknem ezer éve zarándokolnak az emberek. Sziklák, ősfák, források - az ősi, természettel még szoros kapcsolatban élő népek számára  a legősibb természetes templomok. Honszerző magyarjaink ilyen természetes képződményeknél imádkoztak a magyarok ősi vallása szerint Istenhez, majd később - mivel 1038-ban Szent István király felajánlotta Magyarországot és a Szent Koronát Szűz Mária oltalma alá - Boldogasszony Anyánkhoz. Máriáról elnevezett szikla ezen kívül egyedül az Erdélyben található Békás szorosban van.


A szikla előtti út egy szurdokba vezet. A mélyben vezető ösvényhez szinte sosem süt be a nap, levegője párás, egész speciális, gyógyító erejű mikroklímája van. Pl. asztmás betegek számára megkönnyíti a légzést.
A Kádár rendszer ideje alatt dögkutat(!) helyeztek el a kegyhely közelében, ezzel a levegő elromlott, ugyanekkor a szikla alatti kis barlangot  berobbantatták. A Robbanás következtében a szikla is megsérült,  ezért látszanak a letört, lehullott darabok. Szerencsére, ma már a dögkút megszűnt.
Az ősi Mária kegyhely ismét visszanyerte varázsát.
A szurdokvölgyet nyáron a zöld árnyalatai színezik


Egy "lábujjhegyen álló" kő a Mária-szikla csoportból.





Hasonló bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése